Soorten Maaltijden

Wie op zoek is naar een maaltijdservice zal merken dat er veel verschillende soorten maaltijden worden aangeboden. Bij de meeste aanbieders kan men kiezen uit warme maaltijden, dagverse maaltijden, koelverse maaltijden en vriesverse maaltijden. Elke maaltijd heeft weer zijn voor- en nadelen. Op Maaltijdbutler.nl lees je meer informatie over de verschillende mogelijkheden en aanbieders. Hieronder introduceren we alvast kort de verschillende soorten maaltijden.

Vind in 2 stappen een maaltijdservice in de buurt
1. Wilt u de maaltijden zelf opwarmen of warm laten bezorgen?
maaltijd-zelf-opwarmen

Correct!

Wrong!

2. Wit u koelverse maaltijden of vriesverse maaltijden?
koelverse-maaltijd

Correct!

Wrong!

Share the quiz to show your results !

Subscribe to see your results

maaltijden

I'm %%personality%%

%%description%%

But I'm also %%personality%%

%%description%%

Loading...

Tafeltje dekje maaltijden / warme maaltijden
Tafeltje dekje is de meest oorspronkelijke versie van de maaltijdservice. Al sinds jaren worden er door heel Nederland warme maaltijden bij ouderen aan huis bezorgd. Dit gebeurt vaak door lokale stichtingen en restaurants. Niet zelden worden er vrijwilligers ingezet om de maaltijden bij de ouderen thuis te bezorgen.

Dagverse maaltijden
Een dagverse maaltijd wordt bereid, en zonder conserveringsmethode teruggekoeld. Dit houdt in dat de maaltijd dezelfde dag geconsumeerd dient te worden. In de praktijk kun je de maaltijd nog wel een dag bewaren in de koelkast. De dagverse menu’s worden niet warm bezorgd. Je kunt deze eenvoudig opwarmen met de magnetron, oven of in de pan.

Koelverse maaltijden
De koelverse maaltijd wordt bereid in de keuken van de maaltijdservice. Vervolgens wordt er een conserveringsmethode toegepast (bijvoorbeeld pasteuriseren). Daarna is het gerecht een paar dagen houdbaar in de koelkast. Meestal is dat zo’n 5 tot 12 dagen, afhankelijk van de inhoud. De houdbaarheidsdatum wordt overigens altijd netjes aangegeven op de verpakking. Het eten kan worden opgewarmd met de magnetron, oven of in de pan.

Vriesverse maaltijden
Tenslotte hebben we de vriesverse variant. Deze maaltijd wordt direct na bereiding ingevroren. De belangrijke voedingsstoffen (denk aan mineralen en vitaminen) blijven daardoor netjes bewaard. De maaltijd is enkele maanden houdbaar in de vriezer. Groot voordeel van deze vriesverse maaltijden is dat je eenvoudig een vooraard kunt bewaren in de vrieskist.

Welke maaltijd past bij mij?

Zoals je wel kunt zien: er zijn een hoop verschillende soorten menu’s verkrijgbaar. Wij ontvangen regelmatig vragen als “Moet ik nu kiezen voor koelvers of vriesvers”? Het antwoord verschilt enorm per persoon. Bent u op leeftijd, en lukt het openmaken van verpakkingen en het opwarmen zelf niet meer? In dat geval is tafeltje dekje een uitkomst. Het eten wordt warm aangeleverd, en u kunt zo aanschuiven. Wilt u de hoogste kwaliteit maaltijd, maar wilt u deze opwarmen wanneer u dat schikt? In dat geval is de dagverse maaltijd een geschikte optie. Deze is 100% vers, maar vergt wel dat u het zelf even opwarmt. Tussen een koelverse- en vriesverse maaltijd zit niet veel verschil. De koelverse variant wordt over het algemeen ervaren als iets verser, en iets lekkerder. Nadeel is dat je ze niet lang kan bewaren, en er vaak niet voldoende plaats is in de koelkast voor de hele week. Voordeel van de vriesverse variant is dat u deze een lange tijd (vaak wel 12 maanden) in de vriezer kunt bewaren. Zo zit u nooit zonder een maaltijd!