Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Gezond en lekker eten zonder koken
Extra voordelig kennismaken
Geheel vrijblijvend proberen
Gratis bezorgd door vaste bezorger

Subsidie voor maaltijden aan huis

Heel veel ouderen in Nederland hebben moeite met het regelen van financiële zaken. Op deze pagina gaan we daarom verder in op de maaltijdservice subsidie mogelijkheden bij uw gemeente. In de volksmond hebben we het dan over een maaltijdvoorziening. In de eerste plaats de administratieve rompslomp van alles wat er geregeld moet worden omtrent zorg, woning en kleding bijvoorbeeld.  Veel alleenstaande ouderen komen daarnaast in de financiële problemen. Kinderen kunnen doorgaans bijspringen, maar dit is niet in alle gevallen mogelijk. Ook buren en vrienden helpen vaak een handje als het gaat om voeding. Zo wordt er gekookt voor de buurman (voor een kleine vergoeding). Is dit allemaal niet mogelijk dan kan er gekozen worden voor een maaltijdservice. Mensen die niet in staat zijn om zelf te koken bestellen de verse maaltijden en deze worden aan huis geleverd. Vaak is de bezorging gratis en liggen de kosten voor een maaltijd tussen de €6 en €8 per persoon. Dit is voor sommige gezinnen / senioren niet haalbaar. Er kan subsidie voor maaltijden aan huis worden aangevraagd, echter dient er dan wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden.

Maaltijdvoorziening subsidie bij uw gemeente

Elke gemeente heeft zijn eigen regels als het gaat om subsidie aanvragen. Er zijn gemeentes in Nederland die helemaal niet geregeld hebben rondom een maaltijdvoorziening en er zijn gemeenten die hun zaken heel goed op orde hebben. Wij raden altijd aan om, indien de situatie hiernaar vraagt, direct contact op te nemen met het sociale loket van uw gemeente (of de gemeente waar diegene in woonachtig is waarvoor u een subsidie wilt aanvragen). Gemeentemedewerkers kunnen u meer vertellen over de voorwaarden voor subsidie en hoeveel een maaltijd kost met deze compensatie. Vaak werken ze samen met een lokale maaltijdservice of is er budget beschikbaar waarmee de client zelf een maaltijddienst kan kiezen.

Hoe hoog is de maaltijdservice subsidie?

Ook dit is afhankelijk per gemeente. Er zijn voorbeeld waarbij een bepaald bedrag beschikbaar wordt gesteld per maaltijd. Bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming van €2 of €3 per maaltijd. Daarnaast zijn er gemeenten die de maaltijd volledig vergoeden. Een lokale keuken bereid deze maaltijden en bezorgd deze aan huis bij de ouderen / hulpbehoevenden. Per individueel geval kunnen er altijd uitzonderingen gemaakt worden voor bijzondere bijstand.

Voorwaarden voor subsidieregeling warme maaltijden

Zoals we net al hebben aangegeven gelden er voor elke subsidie bepaalde voorwaarden. Deze kun je opvragen bij je lokale gemeente of via de website van het sociale loket. Daarnaast zijn er echter wel een bepaald aantal randvoorwaarden die overal gelden. Zo heb je geen recht op subsidie als:

  • Het totale inkomen boven een bepaalde grens uitkomt.
  • Er een bepaald bedrag spaargeld beschikbaar is.
  • Er iemand in dezelfde woning woont die wel in de gelegenheid is te koken (partner)
  • Iemand nog niet de drempel-leeftijd heeft bereikt.
  • Het medisch of psychologisch mogelijk is om zelfstandig te koken.
  • Bezorgkosten vallen vaak standaard buiten de subsidie.

Betalingen van de maaltijdvoorziening vergoeding

Het betalen van de maaltijden aan huis kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het voorkomen dat de subsidie wordt uitgekeerd nadat u zelf de rekening voor de maaltijden hebt betaald. Ook kan het zijn dat de maaltijdservice de factuur voor de afgenomen maaltijden rechtstreeks in kan dienen bij de gemeente. Vaak betaald u zelf dan nog een kleine eigenbijdrage. Niet elke tafeltje dekje service werkt hieraan mee. Ook zijn er speciale kortingspassen.

Alle regelgeving is geregeld binnen de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Kortingregels zijn er om mensen tegemoet te komen die dit echt nodig hebben. Wij krijgen regelmatig vragen over deze wetgeving. Inhoudelijk kunnen we hierop niet ingaan in verband met de grote verschillen tussen Nederlandse gemeentes. De korting is mede afhankelijk van de prijs van een normale maaltijd. Deze verschilt nogal in Nederland. In het oosten zijn de maaltijden gemiddeld wat voordeliger dan in het westen van Nederland. Het aanvragen van de subsidie kan soms ingewikkeld zijn. Stuur altijd zoveel mogelijk informatie mee (zoals afschriften van betaalrekeningen en spaarrekening).