Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Gezond en lekker eten zonder koken
Extra voordelig kennismaken
Geheel vrijblijvend proberen
Gratis bezorgd door vaste bezorger

Gezonde maaltijden

De laatste jaren is het belang van gezonde voeding sterk toegenomen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de effecten van gezond eten op het lichaam. Meer energie en minder kans op ziektes bijvoorbeeld. Zowel voor kinderen, jongeren als voor volwassenen en ouderen. Een gezonde maaltijd aan huis bezorgen kan dan een uitkomst zijn. Voor veel mensen kan een maaltijdservice uitkomst bieden. Neem nou de drukke gezinnen die af en toe tijd willen besparen door gebruik te maken van een maaltijdvoorziening. Of senioren die niet in staat zijn om zelf te koken. Voor iedereen is een verantwoorde maaltijd mogelijk!

Wat is gezond eten?

Veel mensen vragen zich af; hoe kan ik nou gezond eten? Dat kan voor veel mensen namelijk verschillend zijn. We kijken daarbij naar een aantal aspecten. De inhoud van een gerecht, de portie en de afwisseling. Om dit verder toe te lichten hebben we hieronder kort uitgelegd waar je op moet letten bij de vraag; Waaraan voldoet een gezonde maaltijd?

  1. Inhoud: Ten eerste moet je goed kijken naar wat je eet. Er moet een goede verhouding zijn tussen groenten, vlees/vis en aardappelen, puree of rijst. Minimaal 200 gram groente, zo zegt het voedingscentrum in Nederland. Daarnaast moet er niet te veel zout in het gerecht worden verwerkt en moet het gebruik van kunstmatige voedingsstoffen en e-nummers worden beperkt. 
  2. Portie: Ten tweede heb je te maken met de portionering van een maaltijd. Bij de maaltijdservice kun je vaak kiezen voor een kleine maaltijd of grote maaltijd (variërend tussen de 350 gram en 550 gram). Er zijn ook maaltijdvoorzieningen die gemiddelde maaltijden leveren van rond de 450 gram. Op basis van je leeftijd, lengte, gewicht en dagelijkse bezigheden kun je een inschatting maken welke maaltijd bij je past. 
  3. Afwisseling: Ten derde is afwisseling in je eetgedrag erg belangrijk. Probeer niet elke dag hetzelfde eten op te dienen. Bestel bij je tafeltje dekje verschillende gerechten. Vaak wordt dat standaard aangeboden. Door te variëren in de maaltijden ontwikkel je een gezonde leefstijl. Kies uit Hollands, Oosters, Chinees, Italiaans of Amerikaans bijvoorbeeld. 

Gezond maaltijden bezorgen aan huis

Of je nu kiest voor dagverse maaltijden of diepvriesmaaltijden; het moet natuurlijk thuisbezorgd worden. De ingevroren maaltijden zijn over het algemeen iets minder vers dan maaltijden die niet ingevroren worden. De houdbaarheid is echter wel langer. Verse gezonde kant en klaar maaltijden bezorgen kan elkaar week via verschillende aanbieders. Er komt een bezorger bij je thuis die de gerechten (vaak in een doos of pakket) aan de deur aflevert.

Hoe kan ik deze warme maaltijden bestellen?

Allereerst maakt je een keuze uit voor een maaltijdservice. Bij de meeste maaltijdvoorzieningen kun je online een bestelling plaatsen. Soms ook nog telefonisch of middels een bestellijst. Je maakt een account aan, kiest welke gerechten je wilt laten bezorgen, kiest een moment waarop je wilt dat het eten wordt afgeleverd en rond de betaling af (iDeal of automatische incasso). Op dat moment wordt je klantaccount aangemaakt. Vervolgens kun je kiezen of je wekelijks automatisch een bestelling wilt laten komen. Hieronder kun je een overzicht vinden van enkele populaire gezonde maaltijdservice aanbieders:

Landelijke Aanbieders Koelvers Vriesvers Aantal maaltijden Informatie
uitgekookt
24 maaltijden
Elke week nieuw aanbod
vers-aan-tafel
170+ vriesverse maaltijden
apetito
130 vriesverse maaltijden
maaltijdservice-nl
150 vaste koelverse maaltijden
factor-meals
12 verse maaltijden p/week
vers-voor-thuis width=
70 vaste koelverse maaltijden
van-smaak
140 gerechten (samenstellen)
diepvriesman
Ruim 100 vriesverse maaltijden
spar eet smakelijk
150+ koelverse gerechten
thuisgekookt
Geen vrije keuze

De vergelijker toont gerangschikt de beste maaltijdservices. Aan deze volgorde liggen een aantal criteria ten grondslag: bestelgemak, betaal- en bezorgmogelijkheden, keuze in menu’s, prijs, herkomst ingrediënten en additionele services.


Is gezond eten duurder?

Nee, dat is een fabeltje. Gezonde maaltijden zijn niet duurder dan ongezond eten. Veel tafeltje dekje aanbieders hanteren dezelfde prijzen voor hun maaltijden. In de basis voldoen ook al deze maaltijden wel aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Gemiddeld kost een kleine maaltijd zo’n €5,50 en een grote portie €6,50.

Waar kan ik gezonde recepten zoeken?

Zoek jij naar een mix tussen de maaltijdservice en zelf koken? Maar wil je dan wel gezonde recepten gebruiken? Kies in dat geval voor een speciaal kookboek of gebruik een van de vele receptensites die je op internet kunt raadplegen. Met name ook voor mensen die vegetarische en veganistische gerechten willen koken kan dit een uitkomst zijn. Je vindt er veel inspiratie.

Wat is een eetschema?

Een eetschema stel je vaak op met een voedingsspecialist. Hij/zij helpt je om inzicht te krijgen in hoe je dagelijkse voedingsplan eruit moet komen te zien. Dus wat mag je eten en op welke momenten. Voor ouderen kan dit een stok achter de deur zijn. Het komt voor dat senioren minder willen eten, terwijl dit wel erg belangrijk is voor hun gezondheid. Dit zien we met name terug bij mensen die een ziekhuisbehandeling hebben gehad of bijvoorbeeld dementerende mensen. Het wordt tevens gebruikt voor mensen die willen afvallen.

Zijn salades of groente voldoende?

Sommige mensen eten uitsluitend salades of groente. Ons advies is om niet te kiezen voor deze aanpak. Je hebt echt voldoende eiwit, koolhydraten en vetten nodig om je lichaam te voorzien van de juiste brandstoffen.

Hoe kan ik gezond eten na een ziekenhuisopname

Los van wat je huisarts, behandelend arts of diëtist aanraad is het belangrijk om voldoende vitaminen, mineralen en andere belangrijke bouwstoffen binnen te krijgen. Denk onder andere aan voldoende eiwit. Diverse maaltijdservices bieden dieetmaaltijden en allergie-maaltijden aan zoals gemalen voedsel, vloeibare maaltijden of vetarme / eiwitrijke gerechten.


Wat zeggen ziekenhuizen, artsen, de overheid en gezondheidsinstanties over voeding?

In Nederland zijn er veel verschillende meningen als het gaat om voeding. Een voedingscoach of voedingsconsulent kan je wellicht andere tips geven dan de landelijk gezondheidsorganisaties of bijvoorbeeld de WHO. Veel mensen zijn wel bekend met de schijf van 5. Dit is eenvoudig te begrijpen en te onthouden. Door te variëren met je eten, te letten op de porties en bewust bezig te zijn met wat je eet kun je gezondere eetgewoontes ontwikkelen. Hiernaast kun je een filmpje bekijken met meer informatie en tips over verantwoord eten.