Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Gezond en lekker eten zonder koken
Extra voordelig kennismaken
Geheel vrijblijvend proberen
Gratis bezorgd door vaste bezorger

Diabetes maaltijden aan huis

Diabetes Mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij het lichaam geen bloedsuiker kan aanmaken of de bloedsuiker niet meer goed kan houden. Diabetes is een chronisch ziekte. Dat wilt zeggen dat de ziekte niet meer genezen kan worden als je diabetes oploopt. Bij mensen die geen diabetes hebben, worden de bloedsuikerwaarden automatisch, wanneer dat nodig is, naar boven of beneden bijgesteld door het hormoon insuline. Door groepjes cellen wordt dit hormoon aangemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes wil het geval dat zij deze insuline te weinig of niet aanmaken waardoor hun bloedsuikerbalans niet in evenwicht wordt gehouden.

 • Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij er teveel suiker/glucose in het bloed zit
 • We hebben het daar om ook over suikersziekte
 • Er zijn 2 soorten: diabetes type 1, en type 2
 • Juist type 2 komt meer voor bij mensen boven de 40 jaar
 • Dankzij gezonde voeding kan diabetes type 2 worden voorkomen of uitgesteld worden
 • Er zijn diverse maaltijdservices die speciale diabetes-maaltijden aanbieden
Landelijke Aanbieders Koelvers Vriesvers Aantal maaltijden Informatie
uitgekookt
24 maaltijden
Elke week nieuw aanbod
vers-aan-tafel
170+ vriesverse maaltijden
apetito
130 vriesverse maaltijden
maaltijdservice-nl
150 vaste koelverse maaltijden
factor-meals
12 verse maaltijden p/week
vers-voor-thuis width=
70 vaste koelverse maaltijden
van-smaak
140 gerechten (samenstellen)
diepvriesman
Ruim 100 vriesverse maaltijden
spar eet smakelijk
150+ koelverse gerechten
thuisgekookt
Geen vrije keuze

De vergelijker toont gerangschikt de beste maaltijdservices. Aan deze volgorde liggen een aantal criteria ten grondslag: bestelgemak, betaal- en bezorgmogelijkheden, keuze in menu’s, prijs, herkomst ingrediënten en additionele services.

Welke soorten van diabetes zijn er?

Wanneer het gaat om diabetes, dan onderscheiden we 2 soorten: Type 1, en type 2. Hieronder gaan we in op beide soorten.

Type 1
Diabetes type 1 is een vaak voorkomende type diabetes bij mensen onder de 40 jaar en is dus bekend als “jeugd diabetes”. Diabetes type 1 staat bekend voor een te kort aan insuline, omdat er geen insuline meer wordt gemaakt in het lichaam. Voor het opname van glucose (suiker) in spier, vet en leverweefsel is insuline nodig. Als er een te kort aan insuline is (net als bij diabetes type 1), dan worden de spieren onvoldoende met glucose bezorgd. Glucose is heel erg verantwoordelijk voor de energie verzorging in de spierweefsel. Een ontbrek aan glucose is levensgevaarlijk. Bovendien stijgt bij diabetes type 1 net zoals bij diabetes type 2 de bloedglucosespiegel, dus de glucoseconcentratie in het bloed, sterk aan. De kenmerken vatten we als volgt samen:

 • Het lichaam maakt geen insuline meer aan.
 • Het  afweersysteem maakt  de cellen die  insuline aanmaken kapot.
 • Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten.
 • Het heet ook wel ‘jeugddiabetes’.
 • 1 op de 10 mensen die diabetes hebben, heeft diabetes type 1

Type 2
85%-90% van alle diabetes hebben diabetes type 2. Omdat vroeger diabetes type 2 vaak bij wat ouderen mensen voorkwam, werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd. Diabetes type 2 komt tegenwoordig ook vaak bij jongere mensen en kinderen voor.

Het lichaam maakt bij diabetes type 2 wel insuline aan maar niet voldoende. Het kan ook voorkomen dat het lichaam wel genoeg insuline maakt, maar dan is het lichaam ongevoelig voor de insuline. Dat wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Eén van de oorzaken van diabetes type 2 is als je overgewicht hebt, je lichaam dan ongevoelig wordt voor insuline. Diabetes type 2 duurt vaak lang voordat het ontdekt wordt en de diagnose door een arts gesteld word.t. De belangrijkste kenmerken zijn:

 • Het lichaam heeft vaak wel insuline maar niet voldoende
 • Het lichaam reageert niet meer goed op  insuline.
 • Overgewicht  en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroten de kans op  diabetes.
 • Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en  bewegingsadviezen.
 • Diabetes  type 2 komt vaak bij jongere als oudere mensen voor.
 • 85% – 90% van alle diabetes patiënten hebben diabetes type 2.

Hoe kan voeding bijdragen aan het behandelen van diabetes?

Als je diabetes hebt, dan heb je 4 keer zoveel kans dat je hart- en vaatziekten oploopt. Eén van de voornaamste doelen van de behandeling van diabetes (suikerziekte) is daarom het vermijden van hart- en vaatziekten. Tevens bekende problemen van diabetes, oogproblemen, vaat- en nieraandoeningen, kunnen hiermee worden voorkomen of in elk geval worden uitgesteld.

Een risicocomponent voor hart- en vaatziekten is cholesterol. Een vergrootte cholesterolhoeveelheid komt 4 maal zo vaak voor bij mensen met diabetes dan bij mensen zonder diabetes. De geneesmethode van suikerziekte is er vandaar niet alleen gericht op de bloedglucose spiegel, maar ook op de hoeveelheid vetten, onder andere cholesterol, in je bloed. Deze moet in redelijke limieten gehouden worden. Het dieet speelt daarbij een belangrijke rol. Verschillende maaltijdservices bieden speciale maaltijden die bedoeld zijn voor mensen (met name senioren) die diabetes type 1 of type 2 hebben. Denk hierbij aan maaltijden met volkoren producten met veel vezels, peulvruchten zoals linzen en bonen en niet te veel suiker.

U kunt dergelijke dieetmaaltijden ook combineren met andere voorkeuren. Denk aan zoutarme– en eiwitrijke maaltijden. Op onze website vindt u uitgebreide informatie over deze verschillende soorten.