Thuisgekookt maaltijdservice

thuisgekookt logo

Thuisgekookt is een stichting die verse maaltijden aan huis biedt voor en door buurtgenoten. Het is bedoeld voor mensen die het lastig vinden om elke dag zelf te koken, bijvoorbeeld vanwege leeftijd, gezondheid of een handicap. Er zijn inmiddels meer dan 20.000 thuiskoks die tussen de €3-€6 per maaltijd vragen. Je kunt je registreren op de website om te beginnen met het bestellen van maaltijden. Op deze pagina vertellen we je alles over Stichting Thuisgekookt (ANBI). Zo bespreken we de voordelen, nadelen, kosten, leveringen, keuzes en de kwaliteit. Geïnteresseerd? Probeer het dan direct uit!

Voordelen warme maaltijd voordelen

De voordelen van Thuisgekookt zijn dat de thuiskoks op maat voor jou koken. De maaltijden zijn aangepast op smaak, (dieet)wensen en portiegrootte. Altijd precies passend voor jou en je eventuele dieetwensen. De maaltijden kunnen worden afgehaald of thuisgebracht (als je in de straat, wijk of regio woont). De maaltijden zijn veilig. Thuisgekookt is een stichting, wat inhoudt dat ze een non-profitorganisatie is. Ze wordt financieel gesteund door diverse partners, gemeenten, fondsen en subsidies. De bijdrage die afhalers betalen wordt voornamelijk gebruikt om de website te hosten. Thuisgekookt is in 2012 opgericht door Marieke Hart en Jan Thij Bakker.

maaltijden van thuisgekookt

Wat kosten maaltijden van Thuisgekookt?

De prijs die je voor een een maaltijd betaald is afhankelijk van veel factoren en deze staat vooraf niet vast. Dit kan verschillen per type gerecht, per kok en per regio. Doorgaans kunnen we zeggen dat mensen gemiddeld zo’n €4,50 – €5,25 voor een maaltijd betalen. Je kunt bestellen voor jezelf of je hele gezin. Wanneer je voor meerder mensen besteld kan je soms een korting krijgen. Bespreek dit samen met de thuiskok.


Hoe kan iemand thuiskok worden?

Je kunt je registreren als thuiskok op Thuisgekookt door het formulier op de website in te vullen. Er zijn geen kosten verbonden aan het registreren als thuiskok. Na registratie kun je beginnen met het aanbieden van maaltijden. Het is handig als je een paar goede foto’s van jezelf en je favoriete maaltijden hebt als voorbeeld. Ook kun je een leuke tekst over jezelf uploaden zodat mensen een goed beeld krijgen van wie de thuiskok is en wat hij/zij kan aanbieden.

Zit je vast aan een abonnement?

Nee, je hoeft geen abonnement af te sluiten. Je kunt op die manier dus ook verschillende lokale aanbieders van maaltijden uitproberen en testen wat bij je past. Wanneer je een weekje weg bent voor vakantie kun je dus eenvoudig pauzeren, overslaan of opzeggen. Wanneer je structureel bij een wijkgenoot, buurtgenoot of buurman/buurvrouw maaltijden afneemt is het wel netjes om op tijd te melden dat je even geen bestelling wil plaatsen. Hij/zij kan dan rekening houden met de inkoop.

Hoe krijg ik de maaltijden bezorgd?

Voor het bezorgen van de gerechten hoef je doorgaans niets te betalen. De kok kan de gerechten leveren warm leveren in een warmhoudbakje of direct op een bord. Eventueel kun je daarover in overleg ook afspraken over maken. De spullen die je ontvangt moet je zelf wel even afwassen en terugbrengen (of de volgende dag weer mee terug geven).

Hoe werkt de betaling?

Als je een maaltijd bestelt bij Thuisgekookt, betaal je vooraf online, tenzij er sprake is van een maaltijd op verzoek. De 10% bijdrage in de kosten voor Thuisgekookt wordt automatisch bij de prijs van de maaltijd opgeteld wanneer deze online wordt gezet. De besteller betaalt dus deze 10%. Het platform betaalt de thuiskok vervolgens 1x per week uit waarbij de 10% bijdrage voor de stichting wordt ingehouden. Je kunt op de site een profiel aanmaken en daar tegoed opzetten. Dat maakt het makkelijker en dan hoef je niet per maaltijd af te rekenen. Je kunt eventueel ook rechtstreeks afrekenen bij de thuiskok. De kok regelt dan de vergoeding richting het platform.

Zijn de gerechten gezond en veilig?

Ja. Alle thuiskoks moeten zich houden aan regels die zijn opgesteld door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Ook moet elke deelnemende kok een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en inleveren. Op die manier kan Thuisgekookt garanderen dat je te maken hebt met een eerlijke en betrouwbaar persoon. De maaltijden die worden gekookt bevatten altijd voldoende groenten. Daarbij kan er rekening gehouden worden met allergieën.