Advertentie: Direct een proefpakket aanvragen?

Tijdelijk een voordelig pakket met 4 of 6 maaltijden, gratis bezorgd!


Probeer voordelig verse maaltijden uit.
Bestellen via de telefoon, email of website.
Geheel vrijblijvend, zonder abonnement.
Persoonlijke service en lokale bezorgers.
Vraag proefpakket aan en ontvang meer informatie.

Moet ik voedingssupplementen gebruiken?

Steeds vaker leest of hoort u in het nieuws dat een bepaald voedingssupplement een chronische aandoening zal genezen of een positieve invloed heeft op de kwaliteit van ons leven. Echter de informatie over voedingssupplementen is vaak verwarrend en onduidelijk. Het is lastig om te achterhalen welke echte voordelen een bepaald voedingssupplement heeft voor uw gezondheid. Soms geven supplementen valse hoop, of erger nog, ze kunnen schade aanrichten aan uw gezondheid. In deze blog leert u alles over vitamines en supplementen. U kunt dan betere keuzes maken en de voedingssupplementen kiezen die geschikt zijn voor u. Eventueel kunt ook contact opnemen met een diëtist of voedingsconsulenten. Sommige maaltijdservices hebben diëtisten in dienst die u ook op het gebied van maaltijden kunnen adviseren over de juiste porties, gerechten en ingrediënten.

Wat zijn voedingssupplementen?

Volgens de Nederlandse voedsel en warenwet is een voedingssupplement een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het is een geconcentreerde bron van één of meerdere vitaminen, mineralen of andere nutriënten met een voedingskundig of fysiologisch effect. Voedingssupplementen zijn eigenlijk onder te verdelen in “vitaminen, mineralen en sporenelementen” en “kruiden en botanische supplementen”. Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn vormen van voedingssupplementen met micro nutriënten bedoeld om een lichaamsfunctie soepel te laten verlopen en het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Kruiden (of botanische) supplementen zijn voedingssupplementen die een geneeskundig doel hebben. Kruiden supplementen richten zich in het algemeen op een bepaald gebied van het lichaam zoals de lever, de botten of de huid.

Gezonde voeding

In principe hoeft u geen vitaminen en mineralen te slikken om gezond te blijven. Een normale en gezonde voeding is de basis van gezond eten. Gezonde voeding is altijd rijk aan vers fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten en vis. Echter, sommige mensen profiteren van extra voedingsstoffen zoals die in een voedingssupplement voorkomen. Denk hierbij aan ouderen, vegetariërs en jonge kinderen. Een algemene multivitamine kan dus een goede bescherming zijn tegen een tijdelijk voedingsstoffen tekort in je dieet. Het gebruik van vitaminen en mineralen (micro nutriënten) mag echter geen alternatief zijn voor een ongezond voedingspatroon. Tip: heb je onze blog over gezonde voeding al gelezen?

Gezondheidsvoordelen van vitaminen (micro nutriënten)

Vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn dus micro nutriënten die een specifiek doel dienen en ons lichaam ten goede komen op een unieke manier. Zo ondersteunt vitamine A de ogen en botgroei, terwijl vitamine E het immuunsysteem versterkt en helpt met de reparatie van ons DNA. Een vitaminen en mineralen tekort kan de genezingskracht van ons lichaam negatief beïnvloeden. Voorbeelden van sporenelementen zijn onder andere zink, jodium en seleen. In het algemeen zijn voedingssupplementen veilig om in te nemen en wat u teveel binnenkrijgt zal u gewoon weer uit plassen. Let echter goed op met de hoeveelheden want er zijn ook supplementen waarvan het beter is dat u er niet teveel van binnen krijgt omdat het lichaam niet in staat is om het af te voeren. Ook kunnen voedingssupplementen een negatief effect hebben op werking van uw medicijnen. Let daarop als u besluit om voedingssupplementen te slikken.

Kruiden supplementen

Kruiden supplementen verschillen van vitaminen en mineralen, in die zin dat zij ook een medicinale waarde hebben. Kruiden zijn zo oud als de mensheid en zijn de voorlopers van de moderne medicijnen. Primitieve en oude beschavingen vertrouwden op de kracht van kruiden voor genezing, net als veel hedendaagse culturen over de hele wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 80% van de wereldbevolking vertrouwt op traditionele kruiden en therapieën die voor een belangrijk deel zijn afgeleid van planten. Bekende voorbeelden van kruiden supplementen zijn oregano en kurkuma. Ook voor kruiden supplementen geldt, als u andere medicijnen slikt dan moet u eerst uw arts raadplegen voordat u besluit om kruiden supplementen te slikken. Kruiden supplementen en geneesmiddelen kunnen in combinatie ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Alleen maar omdat een kruiden supplement een natuurlijk voedingssupplement is maakt het niet minder krachtig dan elk ander chemisch geneesmiddel.