Corona update: hoe veilig is de maaltijdservice?

Het coronavirus is nog steeds actief in Nederland. Hoewel het aantal besmettingen en sterfgevallen langzaam afneemt worden we allemaal dagelijks geconfronteerd met het virus. Het kabinet neemt nog steeds strenge maatregelen om het virus in te dammen. Wel worden deze maatregelen de afgelopen weken langzaam versoepeld.  Mensen wordt geadviseerd om bij klachten thuis te blijven, om grote bijeenkomsten te vermijden, en om zoveel mogelijk thuis te werken. Inmiddels gaan scholen en kinderdagverblijven weer langzaam open. De horeca hoopt vanaf 1 juni ook weer voorzichtig open te gaan.

Voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een verminderde weerstand geldt dat ze zoveel mogelijk grote gezelschappen en het OV moeten mijden. Ook wordt geadviseerd om het bezoek aan kwetsbare personen te beperken. Maar hoe zit het mijn mijn kant-en-klaar maaltijden aan huis? Kan ik nog veilig gebruik maken van mijn maaltijdservice? In deze blog lees je er alles over.

corona-update-maaltijdservice-aan-huis-ouderen

Updates 22 april 2020

 • Vanaf zondag 15 maart gelden er extra scherpe maatregelen in Nederland om verspreiding van het coronavirus in te dammen
 • Deze maatregelen gelden in principe tot 1 september mei 2020
 • Inmiddels zijn er een aantal versoepelingen. Zo gaan scholen weer langzaam open
 • De horeca blijft gesloten, maar mag vanaf 1 juni weer voorzichtig open
 • Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken
 • Ouderen en zwakkeren wordt geadviseerd om grote gezelschappen en het OV te mijden, en dus zoveel mogelijk thuis te blijven
 • Mensen wordt ook geadviseerd om bezoek aan kwetsbare mensen (ouderen, zieken) zoveel mogelijk te beperken
 • Het bezoek aan verpleegtehuizen is nog steeds niet toegestaan. Sommige verpleeghuizen gaan als proef voorzichtig open
 • De supermarkten zijn geopend, maar wees hier extra alert: neem voldoende afstand en raak niet onnodig producten aan
 • Boodschappen bezorgdiensten hebben het drukker dan normaal. Het kan zijn dat deze websites traag werken en/of dat alle bezorgmomenten vol zitten
 • Eten afhalen of laten bezorgen door restaurants of cateraars is wel toegestaan
 • Aanbieders van maaltijden aan huis zoals Uitgekookt en  Apetito hebben geen problemen. Je kunt dus gewoon de maaltijden aan huis laten bezorgen. Wel nemen zijn extra maatregelen. Daarover meer in deze post. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste maatregelen per aanbieder samengevat.
Aanbieder Koelvers Vriesvers Warm bezorgd Maatregelen
uitgekookt
Uitgekookt hanteert de strengste hygienerichtlijnen. Medewerkers werken in kleine teams en ontsmettend voortdurend hun handen. De bezorger houdt gepaste afstand
diepvriesman
De richtlijnen van het RIVM worden binnen de Diepvriesman ten strengste nageleefd. De bezorgers houden zich daarbij altijd 1,5 meter afstand.
vers-aan-tafel
De gezondheid en veiligheid van klanten en medewerkers heeft de hoogste prioriteit. Vers aan Tafel houdt zich aan alle RIVM richtlijnen: medewerkers vermijden fysiek contact en houden zich aan de 1,5 meter regel. Bezorgers dragen latexhandschoenen en desinfecteren deze na elke bezorging. Pinnen is tijdelijk niet mogelijk.
maaltijdservice-nl
Op de website en de sociale kanalen van Maaltijdservice.nl is niets te lezen over hoe het bedrijf omgaat met het coronavirus
apetito
Als verantwoordelijk familiebedrijf en gecertificeerd aanbieder van kwaliteitsproducten, biedt Apetito de grootst mogelijke productveiligheid en -betrouwbaarheid en is het voorbereid op kritieke situaties. De servicechauffeurs bezorgen de maaltijden tot aan de voordeur, en dus niet meer tot in de keuken
van-smaak
Medewerkers worden gecontroleerd uit voorgelicht m.b.t. persoonlijke hygiëne. Op alle locaties vinden extra controles plaats om te kijken of de strenge hygiëneregels worden nageleefd. Ook wordt er extra schoongemaakt op de locaties. Eigen chauffeurs gebruiken hand-desinfectiemiddel en instructies voor optimale hygiëne tijdens de bezorging

Kan ik gewoon mijn kant-en-klaar maaltijden aan huis laten bezorgen?

Door de dreiging van het Convid-19 virus maken veel mensen zich zorgen. Dit geldt in het bijzonder voor ouderen. Hoe kom ik aan mijn dagelijkse maaltijd? Mag mijn familie mij nog wel bezoeken? En kan ik zelf nog wel de deur uit? Ontzettend veel vragen. In de lijst met maatregelen van de Rijksoverheid vind je alle actuele verscherpte maatregelen die op dit moment van toepassing zijn in Nederland. Inmiddels hebben ook verschillende maaltijdservices een statement of update gegeven. Hieronder vind je van alle bekende aanbieders van maaltijden aan huis de actuele maatregelen. In het algemeen is het goed om op te merken dat je nu gewoon veilig gebruik kunt maken van de maaltijdservice. De maaltijden worden gewoon op tijd bezorgd, en er zijn ook geen problemen met de aanlevering van ingrediënten. Het is bekend dat verschillende aanbieders wel extra aandacht geven aan voedselveiligheid en extra hygiënemaatregelen treffen.

Uitgekookt
Uitgekookt heeft een update naar buiten gebracht via haar website en de Facebook pagina. Hieruit maken we op dat de dienstverlening gewoon wordt voortgezet. “Onze koks en bezorgers maken het mogelijk om iedereen te kunnen blijven voorzien van lekkere & gezonde maaltijden”, zo lezen we.

 • In de keuken worden de strengste eisen op het gebied van hygiëne gehanteerd
 • Verspreiding van het virus via voedsel is überhaupt niet mogelijk (bron: RIVM)
 • Alle medewerkers zijn geïnstrueerd m.b.t. persoonlijke hygiëne en wat te doen bij eventuele klachten.
 • Alle bezorgers nemen extra voorzorgsmaatregelen. Denk aan het vermijden van fysiek contact en het gebruik van desinfecterende handgel.

Apetito
Apetito merkt dat het nu een stuk drukker is dan normaal. Het bedrijf vraagt haar klanten dan ook om hier rekening mee te houden en op tijd de bestellen. Eventueel kunnen de maaltijden ook via de webshop worden besteld (i.p.v. telefonisch, om de medewerkers te ontzien). Verder houdt ook Apetito zich aan alle hygiëneregels en de aanbevelingen.

 • De maaltijden worden niet langer bezorgd tot in de keuken, maar uitsluitend nog tot aan de voordeur
 • Uitzonderingen zijn mensen die niet mobiel genoeg zijn om de maaltijd af te halen bij de voordeur
 • Alle medewerkers zijn geïnformeerd over strenge hygiëneregels (denk aan handhygiëne en bijv. niet schudden van handen)

Maaltijdservice.nl
Van de organisatie Maaltijdservice.nl hebben wij nog geen officiële  statement of update gezien op de website of sociale kanalen. Wij gaan er dus van uit dat het bedrijf gewoon maaltijden blijft bezorgen en dat er geen problemen zijn rondom de toelevering. Op het moment dat er meer bekend is dan updaten wij deze blog z.s.m.

Van Smaak
Op de website van de maaltijdserivce Van Smaak vinden we een uitgebreid document m.b.t. het coronavirus. Het is duidelijk dat Van Smaakt dit uiterst serieus neemt en verregaande maatregelen treft om de veiligheid van haar medewerkers en klanten te waarborgen. Zo worden medewerkers gecheckt en uitgebreid voorgelicht wat betreft maatregelen m.b.t. persoonlijke hygiëne en hygiëne op de werkvloer. Op alle locaties vinden extra controles plaats om te kijken of de strenge hygiëneregels worden nageleefd. Ook wordt er extra schoongemaakt op de locaties. Ook voor de chauffeurs zijn er verschillende extra maatregelen. Zij komen niet meer op de bedrijfsruimtes, gebruiken een hand-desinfectiemiddel en hebben speciale instructies ontvangen voor maximale hygiëne tijdens de maaltijdbezorging

Veelgestelde vragen over corona en maaltijden aan huis voor ouderen

Aanvullende vragen of zijn er nog onduidelijkheden m.b.t. maaltijden bezorgen aan huis voor ouderen in tijden van het coronavirus? Hieronder verzamelen wij de meest gestelde vragen in een handige FAQ. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op met de klantenservice.

Worden mijn maaltijden nog gewoon aan huis bezorgd?
Ja, de maaltijden worden op dit moment allemaal bezorgd. De grote Nederlandse maaltijdservices beschikken over voldoende capaciteit om alle maaltijden bij ouderen en gezinnen thuis te bezorgen.

Nemen de maaltijdservices ook extra maatregelen?
Ja, alle maaltijdservices nemen extra maatregelen om de veiligheid van hun dienstverlening te waarborgen. Bezorgers gebruiken handdesinfectiemiddel en vermijden fysiek contact. De maaltijden worden meestal tot aan de voordeur bezorgd, en niet tot in de keuken. Ook in de keukens en in de inpakafdelingen gelden er aangescherpte maatregelen rondom persoonlijke hygiëne.

Is mijn kant-en-klaar maaltijd veilig om te eten?
Ja, de vriesverse- of koelverse maaltijden zijn allemaal 100% veilig om te eten. De keukens werken standaard al volgens de strengste hygiënevoorschriften, en dit is nu nog verder aangescherpt. Verder is het goed om te weten dat het virus zich niet kan verspreiden via het karton of het plastic van de verpakking. Het advies is wel om afstand te houden tot de bezorger.

Is het slim om gebruik te maken van een maaltijdservice?
Voor ouderen en kwetsbare mensen is juist nu de maaltijdservice een zeer verstandige oplossing. Je eet namelijk maaltijden die onder zeer strenge voorzichten worden klaargemaakt, ingepakt en bezorgd. Verder vermijdt je onnodig contact in bijvoorbeeld de supermarkt of winkel.