Zo nu en dan publiceren partijen als Consumentenbond, ANBO of Kassa een onderzoek naar de Nederlandse maaltijdservices. Deze maand plaatste de Consumentenbond een uitgebreide maaltijdservice in het magazine. Ook online zijn de testresultaten (deels) in te zien. In deze blog bespreken we de belangrijkste uitkomsten naar het onderzoek: wat is de best geteste maaltijdservice?

Hoe scoren de maaltijden?

De Consumentenbond bekeek 5 maaltijden van 8 verschillende aanbieders: Apetito, Chef Martin, Diepvriesman, Eten met gemak, Food Connect, Maaltijdservice.nl, Uitgekookt en Vers aan Tafel. Onderzoekers deden in een laboratorium uitgebreid onderzoek naar het zoutgehalte, vet, en het aantal calorieën. Ook werd er een panel van 4 experts ingezet die de maaltijden kritisch geproefd hebben. Uit het onderzoek komen de volgende conclusies:

 • Veel maaltijden hebben een (te) hoog zoutgehalte
 • De meeste maaltijden scoren goed op het gebied van verzadigd vet.
 • De meeste maaltijden bevatten genoeg energie, maar het schort nog wel eens aan de groenten
 • Chef Martin kreeg met een 7,0 het hoogste eindcijfer
 • Diepvriesman en Vers aan Tafel scoren met een 5,2 onvoldoende in de ogen van de Consumentenbond

Top 5 best geteste maaltijden door de Consumentenbond

Uiteindelijk heeft de consumentenbond elke aanbieder een eindcijfer gegeven. Wij behandelen hieronder in het kort de top-5 best geteste maaltijdservices:

 1. Chef Martin
  Krijgt een 7,0 als eindcijfer. Gemiddeld 4 gram zout en 180 gram per maaltijd wat prima is. Assortiment van 50 maaltijden die je via AH.nl kunt bestellen.
 2. Uitgekookt
  Een eindcijfer van een 6,7. Gemiddeld 3 gram zout, en 190 gram groenen per maaltijd. Elke week een nieuw assortiment met 20 koelverse maaltijden, gratis bezorgd door heel Nederland.
 3. Food Connect
  Scoort een 6,6 in het onderzoek. De maaltijden bevatten gemiddeld 3,5 gram zout en 140 gram groenten per maaltijd. Food Connect biedt zowel vriesverse, als koelverse maaltijden en bezorgt in een groot deel van Nederland.
 4. Eten met Gemak
  Krijgt een 6,5. De smaak van de maaltijden wordt goed beoordeeld (gemiddeld 4 gram zout en 155 gram groenten per maaltijd). Ruim assortiment, maar bezorgt niet landelijk. Koopt inmiddels de maaltijden in bij Food Connect.
 5. Apetito
  De meest bekende maaltijdservice uit Duitsland. Scoort een 6,0, degelijk. De maaltijden bevatten gemiddeld 2,5 gram zout en 125 gram groenten per maaltijd. Biedt zowel diepvries als warme maaltijden (tafeltje dekje).

Wat is nu de beste tafeltje dekje service van Nederland?

Het onderzoek van de Consumentenbond naar de beste maaltijdservice van Nederland is natuurlijk een prima hulpmiddel bij het kiezen van een aanbieder. Hoewel de Consumentenbond het heel professioneel heeft aangepakt blijft zo’n onderzoek natuurlijk subjectief. Wat een expert als smaakvol of smaaklos beoordeelt, kan bij een consument heel anders zijn. Positief aan de hele markt is dat de maaltijden er wel op vooruit gegaan zijn. De maaltijden bevatten een stuk minder zout en meer groenten dan een aantal jaren geleden. Wel zijn er nog genoeg slagen te maken. Via onze maaltijdservice vergelijker vind je alle informatie over de genoemde aanbieders en kan je profiteren van een aantrekkelijk proefpakket.